Spis treści Rozdział 1. Zdrowie jako alternatywa dla medycyny Rozdział 2. Nadżerki nabłonka jelitowego Rozdział 3. Toksyny Rozdział 4. Wydalanie toksyn Rozdział 5. Magazynowanie toksyn w tkance łącznej Rozdział 6. Samooczyszczanie organizmu ze złogów Rozdział 7. Lektyny – przyczyny szukające chorób Rozdział 8. Nietolerancja glutenu Rozdział 9. Choroby z autoagresji Rozdział 10. Alergia (uczulenie) Rozdział 11. Choroby tarczycy i przytarczyc Rozdział 12. Istota odżywiania Rozdział 13. Przemiana materii Rozdział 14. Zasady zdrowego odżywiania Rozdział 15. Kwasy nukleinowe Rozdział 16. Białka Rozdział 17. Tłuszcze Rozdział 18. Cukry (węglowodany) Rozdział 19. Witaminy i substancje witaminopodobne Rozdział 20. Minerały, czyli makro- i mikroelementy Rozdział 21. Otyłość i cukrzyca Rozdział 22. Dwie tkanki tłuszczowe Rozdział 23. Leczenie otyłości i cukrzycy Rozdział 24. Lekko- czy ciężkostrawne Rozdział 25. Metody konserwowania żywności Rozdział 26. Mleko wiejskie Rozdział 27. Mleko mleczarskie Rozdział 28. Mleko z koncernów mleczarskich Rozdział 29. Mleczne napoje fermentowane Rozdział 30. Sery i twarogi Rozdział 31. Nietolerancja naturalnych składników mleka Rozdział 32. Jajka Rozdział 33. Mięso Rozdział 34. Cholesterol Rozdział 35. Cholesterol a inne przeciwutleniacze Rozdział 36. Rak, czyli nowotwór złośliwy Rozdział 37. Czy warto żyć 150 lat Przypisy Uwagi końcowe